Pokud byste si i Vy sami rádi vyrobili nějaký produkt z této úžasně bylinky, tak jste na správném místě. Na internetu je spousta různých receptů, ale z vlastní zkušenosti vím, že ne všechny jsou ideální. Proto jsem se rozhodl s vámi podělit o zkušenosti a nabídnout recepty vlastnoručně vyzkoušené.

Momentálně zde naleznete recepty na následující výrobky:

Sirup z rýmovníku, Med z rýmovníku, Nosní sprej, Odvar a sušený rýmovník. 


Sirup z rýmovníku

Začal bych tím nejznámějším produktem, který je snad nejčastěji prezentovaný a také nejznámější. A není divu, protože využití sirupu je opravdu mnoho, ale o tom až po receptu. 

Pro základní verzi sirupu na 500ml jsem sepsal následující recept:

Co budeme potřebovat

  • 50 gramů lístků rýmovníku
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 500 gramů obyčejného cukru krystal anebo 450 gramů třtinového
  • Lahev na sirup 500ml (můžete použít i sklenice, nicméně lahve jsou pro manipulaci vhodnější)

Postup

  • Lístky rýmovníku opláchneme studenou vodou a pokrájíme na tenké plátky.
  • Pomeranč a citron opláchneme horkou vodou, zbavíme kúry a nakrájíme na tenká kolečka.
  • Do nádoby navrstvíme následovně: Pomeranč => Lístky rýmovníku => Citron => Lístky rýmovníku => Pomeranč => atd... Jde o to, že lístky rýmovníku musí být vždy mezi pomerančem a citronem.
  • Takto navrstvené v nádobě jemně slisujeme například pomocí dřevěné paličky.
  • V rychlovarné konvici přivedeme 350ml vody k varu a po dovaření necháme 2 minuty odstát - Nesmí se zalévat vařicí vodou, protože by se zničily látky obsažené v lístcích rýmovníku.
  • Poté touto vodou zalijeme přísady v nádobě, uzavřeme a necháme 1 hodinu odstát. Poté dáme do lednice a necháme 24 hodin.  Ideální je použití nějaké potravinové krabičky, která je vodotěsně uzavíratelná a zároveň se do ní ingredience vměstnají přesně po okraj, takže po zalití vodou a uzavření nic nevyplave na hladinu a vše zůstane pěkně navrstveno.
  • Po vyndání z lednice opatrně přecedíme obsah celé krabičky přes jemné sítko do hrnce. Zbytek v krabičce pomačkáme a také přecedíme do hrnce.
  • V hrnci celou směs pomalu ohříváme, dokud nejsou vidět malé bublinky - Nesmí se zběsile vařit a bublat, jinak se zničí živiny.
  • Jakmile se malé bublinky objeví, nasypeme cukr a pomalu mícháme, dokud se nerozpustí.
  • Jakmile se cukr rozpustí, přelijeme obsah do sterilizované lahve, uzavřeme, umístíme dnem vzhůru a necháme vychladnout alespoň 4 hodiny. Poté umístíme do lednice, kde jej můžeme skladovat. Pokud nemáte lahev, můžete si u mne jednu koupit a po Chomutově Vám ji přivezu na danou adresu.

Využití sirupu

Sirup se dá použít opravdu všestranně. Já si jej například přidávám do tvarohových šejků jako dochucovadlo a stejně tak, jako dochucovadlo, se da přidávat do jogurtů, například k cereáliím.

Asi nejčastější využití je šťáva - do skleničky se nalije sirup a zalije studenou vodou. Do horkých letních dnů ideální. Může se přidat i led (což doporučuji pro verzi Exotic). Záleží na každém, jaké množství sirupu použije. Každý má jiné nároky a chutě, takže není dáno, že například na 200ml je potřeba 50ml sirupu.

Naopak v zimních dnech, kdy se venku sype z oblohy sníh, se může sirup zalít naopak horkou vodou (Ne vroucí, na to pozor), případně přilít do horkého čaje. Ideální o vánoční čas, kdy je večer všude kolem pohodová vánoční nálada, je Vánoční sirup přesně ten správný doplněk.

Jako netradiční využití je přidání sirupu do bílého vína. Vinaři a milovníci dobrých vín a zapřísahlí Moraváci mě za to nejspíš ukamenují, ale s tímto jsem se sekal nedávno a byl jsem sám přikvapen, jak například trochu jahodového sirupu dokáže vínu dodat úplně jiný rozměr.

Rychlá meducína našich babiček funguje i samostatně na polévkové lžičce. Stačí párkrát za den, ráno, odpoledne a večer a nejen že si tím zpestříte den, také může ulevit a dodat tělu potřebné vitamíny a samozřejmě energii na boj s rýmou. Ideální také pro děti, které sladké velmi rády, budou navíc jejich chuťové buňky tančit radostí.

A v neposlední řadě, pokud stále přemýšlíte, co kupovat za dárky ať už k Vánocím, Narozeninám, či jiným oslavám, můžete sirupem obdarovat své přátele a udělat jim tak radost z netradičního prezentu.


Med z rýmovníku

I když se ve své podstatě nejedná o pravý med, tak konzistencí odpovídá jednoznačně. Osobně používám trochu jiný, upravný způsob výroby, ale ten si přeci jen protentokrát nechám pro sebe. Ale popíši vám recept tak, jak se dělá běžně, ve všech domácnostech, nicméně opět trochu upravený tak, jak jsem jej ze začátku dělal já.

Co budeme potřebovat

  • 50 gramů lístků rýmovníku
  • 1kg Cukr (krystal anebo může být i třtinový)
  • 1 Citron nebo limetka, případně i pomeranč
  • 4 Sklenice 200ml

Postup

  • Lístky rýmovníku opláchneme vlažnou vodou a nakrájíme na tenké plátky.
  • Ovoce také opláchneme, zbavíme slupky a nakrájíme na kolečka.
  • Poté do připravené nádoby vrstvíme v následujícím pořadí: Cukr, ovoce, rýmovník, cukr, ovoce, rýmovník atd... vždy tak, aby přidávaná vrstva zakrývala tu pod ní. Měli bychom skončit vrstvou cukru.
  • Poté to celé zajileme 500ml vody, uzavřeme a umístíme do lednice na 24 hodin.
  • Druhý den obsah přecedíme přes sítko do hrnce, zbylé ovoce vymačkáme a tuto vymačkanou šťávu také přecedíme.
  • Vaříme 120 minut v mírném režimu tak, aby obsah hrnce jen malinko probublával.
  • Nakonec přelijeme do sterilovaných sklenic, zavíčkujeme a necháme vychladnout. 

Obsah by měl vyjít na 900ml, což jsou 4 200ml slenice a zbytek je pouze rezerva na případné průběžné ochutnávání.

  • Nakonec, aby to vypadalo pěkně, po vychladnutí střihneme kolečko z nějaké pěkné látky (například kostičkované, jak jsem ji uvedl na svých fotkách), a jutovým provázkem obvážeme kolem víčka sklenice.

Jestliže použijeme 200ml skleničku s  průměrem víčka 5,5cm, tak vystřižené kolečko z látky by mělo mít průměr 13 cm.


Nosní sprej z rýmovníku

Jako další recept bych rád uvedl na nosní sprej. Osobně jej totiž velice rád využívám vzhledem k mé alergii na prach a senné rýmě, hlavně v letních dnech. V zimních dnech, když jsem nastydlý, jej používám jako doplněk k běžným nosním sprejům, které nelze dlouhodobě uživat.

Co budeme potřebovat

Postup

  • Lístky rýmovníku opláchneme studenou vodou a nakrájíme na tenké plátky.
  • Na prkýnku pomocí lžíce (nebo můžeme použít hmoždíř) rozdrtíme levalduli.
  • V rychlovarné konvici uvaříme vodu a poté ji necháme 2 minuty odstát.
  • Lístky rýmovníku, levanduli a sůl nasypeme do skleničky, zalijeme vodou z konvice (30ml) přikryjeme třeba talířkem a necháme hodinu odstát.
  • Poté směs promícháme, přes sítko přecedíme do lahvičky s nosím sprejem a umístíme do lednice. A tak jej můžeme skladovat.

Odvar z rýmovníku

Nejjednodušší způsob, jak zpracovat lístky rýmovníku, je udělat z nich odvar, Je to rychlé, účinné a zvládne to skutečně každý.

Co budeme potřebovat

  • 10 gramů lístků rýmovníku

Postup

  • Lístky rýmovníku opláchneme studenou vodou, nakrájíme na tenké plátky a vložíme do hrníčku.
  • V rychlovarné konvici uvaříme vodu a necháme 2 minuty odstát.
  • Poté vodou lísty v hrníčku zalijeme a promícháme.

Odvar by se měl pít horký, rozhodně ne studený a může se k tomu ještě přidat například lžička medu anebo citronová šťáva. To už je na každém, co mu chutná. Zbylé lísky se klidně mohou sníst - pokud si neděláte odvar každou chvíli a nepoužíváte lístky po kilech...


Sušený rýmovník

Doba sušení

Lístky rýmovníku se stejně jako každá jiná bylina, mohou sušit. Ať už na radiátoru v paneláku, nad kamny v chalupě a nebo v sušičce na ovoce, případně v troubě. Vysoušení lístků přírodní cestou je nicméně velmi zdlouhavý proces. Na radiátoru v paneláku klidně i měsíc, dva, v sušičce, případně v troubě) je ro rychlejší, stačí přes noc. U trouby opravdu na minimální teplotu, aby se lístky nespálili. Bonusem bude trouba provoněná rýmovníkem.

Způsob sušení

Lístky by se měly sušit vcelku. Nikoliv krájené a rozhodně musí být předtím opláchnuté studenou vodou. Pokud se rozhodnete lístky sušit přírodní cestou (bez sušičky nebo v troubě), doporučuji je něčím zakrýt (nikoliv úplně uzavřít), aby se se na ně neprášilo.

Využití

Využití sušeného rýmovníku je stejné jako u každého jiného koření. K rybě, do polévky, na maso na grilování,... já si jej přidávám například na kuře k dalšímu koření.